Sommerbeite på fjellet

Gi hesten din en aktiv ferie

Gi hesten din sommerferie på store fjellbeiter

Vi skal gjøre vårt ytterste for å ta vare på hesten din, slik at både hest og eier kan nyte sommeren.

Store beiter – harmoniske flokker

  • Vi har magre skogs- og fjellbeiter der hestene beveger seg over store områder i kupert terreng, slik at de er slanke og veltrente når høsten kommer. Spesielt egnet for overvektige hester som trenger å gå ned i vekt.
  • Vi har åpne vindfulle jorder med lite insekter, spesielt egnet til hester med sommereksem. 
  • Alle beiter har naturlig flora med gress, blomster, urter, busker og trær.
  • Ly for både sol og regn i form av skog og treklynger på alle beiter, samt leskur.
  • Vi ønsker helst å ha hester på beite uten sko, men må din hest av en eller annen grunn være skodd finner vi en løsning.
  • Alle hester skal være vaksinert og enten behandles med ormekur eller vise til godkjent avføringsprøve før beiteslipp.

Beitetilsyn

Vi vet at hesten er noe av det viktigste i ditt liv, og vi lover å gjøre vårt ytterste for at hver enkelt hest får den oppfølgingen den trenger.

 

  • Daglig tilsyn.
  • Ved skade eller sykdom skal eier straks varsles og nødvendige tiltak iverksettes.
  • Kontaktinformasjon til hestens faste veterinær og hovslager/hovtrimmer noteres ned i hestens journal, slik at vi kan ta kontakt hvis det skulle være behov.
  • Alle hester smøres med insektmiddel ved behov.
  • Vi passer på at hesten alltid går i en flokk den fungerer godt i, både i forhold til andre hester og næringstilgang.
  • Vi bruker tid med hver enkelt hest for å danne kontakt og trygghet ved å klø, kose og prate.
  • Vi tar bilder og videoer jevnlig, slik at du kan føle deg trygg på at hesten har det godt.
  • Du er selvfølgelig velkommen for å hilse på når som helst!

Sommereksem

Mange hester sliter fælt med sommereksem, og som eier er det vanskelig og frustrerende å se hvordan hesten plages. I lavlandet kan insektsesongen begynne så tidlig som i slutten av april og vare til ut oktober. I Dagali er det kortere sesong for insekter. Vi har store åpne jorder med en nesten konstant vindtrekk som holder de store svermene unna.

Vi har flere eksemhester som lever godt på fjellet hver sommer, med man og hale i behold. Enkelte av våre faste sommergjester var så sterkt plaget at eierne vurderte avliving, men med fjellopphold om sommeren har de fått et nytt liv.

De fleste eksemhester klarer seg fint med bare å komme til fjells, og bli smurt med insektssalve jevnlig. Eksemdekken og fluemaske brukes ved behov.

Forfangenhet og stoffskiftesykdommer

Forfangenhet er en skummel og uforutsigbar sykdom som kan snu opp-ned på livet til både hest og eier. Ingen vet hele årsaken til sykdommen, men stoffskifteproblemer, høyt sukkerinnhold i föret, inaktivitet og fedme kan være utløsende årsaker. Å slippe en feit hest på frodig beite er skummelt og kan utløse et anfall.

Alle hester blir ikke forfangne av å være feite og slippes på beite, men er hesten disponert for sykdommen er det en oppskrift på katastrofe. Tidligere ble ofte hester avlivet etter et anfall av forfangenhet. I dag vet vi mer, og for de fleste hester kan problemet holdes i sjakk med riktig oppfølging, foring, hovstell og mosjon.

På Aasberg Bye Gaard har vi satt oss grundig inn i forfangenhet, etter at vår egen Nordlandshest ble syk for noen år siden. Det har vært mye å lære, men vi har funnet et opplegg som fungerer. Etterhvert har vi begynt å ta imot hester med forfangenhetsproblematikk for sommeropphold. Det er ikke lett å finne steder man kan sette bort en slik hest. Vi bemerker at vi verken er veterinærer eller påberoper oss som eksperter innenfor dette felt. Vi gjør vårt beste utifra de forhåndsopplysninger vi får oppgitt om hesten, forskning/dokumentasjon som foreligger på feltet og egne erfaringer. For å gi hesten den nødvendige oppfølgingen den trenger er det viktig med god kommunikasjon med eier. Vi har god dialog og samarbeid med veterinær og hovslager/hovtrimmer.

Er hesten symptomfri får de stå på magre skogsbeiter der de må bevege seg over store områder i variert terreng for å finne mat.

Høvene sjekkes for varme og økt pulsering. Hvis det skulle forekomme mistanke/symptomer på et anfall tar vi hestene av beite og iverksetter nødvendige tiltak. Hesten blir satt i paddock på mykt underlag, alle fire bein blir kjølt ned i et døgn, og hesten fôres med utvannet høy.

Slankebeite

Mange hesteeiere unngår å sette hesten på beite om sommeren, da særlig de hardføre, nøysomme rasene raskt legger på seg på tradisjonelle hestebeiter.

Vi har fine «slankebeiter» på gården for nøysomme og overvektige hester som trenger å gå ned i vekt. Her lever hestene et naturlig liv i flokk, der de må bevege seg over store områder i kupert terreng for å finne gress, urter, busker og løv. Det er dermed liten sjanse for at hestene får overdose av raske karbohydrater.  Blodsukkeret holder seg stabilt, og hestene blir slankere og godt muskelsatt i løpet av en sommer med mye bevegelse i ulendt og bratt terreng.  Disse beitene egner seg ikke for varmblodshester i vanlig hold, unghester i vekst eller til hester over 15 år, da de behøver mer energiholdig beite for å holde på vekt/muskelmasse.

Facebook Comments